Tips om goedkoper te printen met Sharp Toners

Printen kan al snel in de papieren lopen. Zeker voor zakelijk gebruik. In deze blog daarom een aantal tips om te besparen op de printkosten. We kijken specifiek naar het bezuinigen met toners van het merk Sharp. 

Ten eerste is het niet mogelijk om producten uit te wisselen. Hiermee wordt bedoeld dat het niet mogelijk is om een toner in een inkjetprinter of een inktcartridge in een laserprinter te gebruiken. Over het algemeen is een tonercartridge duurder dan de inkjet, de kosten per pagina zijn echter wel lager (ongeveer 3 tot 5 cent per pagina). Omdat laserprinters duurder zijn, worden deze normaal gesproken alleen gebruikt op kantoren waar veel geprint wordt. Ditzelfde geldt voor de cartridge; U wilt graag boven de standaard zitten als het gaat om het aantal afgedrukte pagina’s voordat de kwaliteit verslechtert.

Het maximaal gebruik maken van de cartridge

Voordat u Sharp toner- en inktcartridges koopt vindt u hier alvast een tip om de hoeveelheid inkt per afdruk te verkleinen. Dit kunt u bereiken door de ‘ontwerp’-modus te gebruiken, waarbij de inkjet printer slechts eenmaal over de regels gaat. Na het maken van een enkele passage, gaat de printer vervolgens door naar de volgende. De kwaliteit van de afdruk is niet hetzelfde als wanneer u het apparaat gebruikt op de normale of de hoge resolutie stand, maar voor interne berichtenen afrukken zoude kwaliteit van de afdrukken voldoende moeten zijn. Natuurlijk kunt u altijd overschakelen naar de normale stand wanneer u belangrijke documenten of contracten moet afdrukken.

Hou de resolutie zo laag mogelijk

Voor wat betreft laserprinters dient u ook een ‘resolutie’ te kiezen om verder te kunnen besparen op de kosten. De vuistregel van alle Sharp toners is: hoe lager de resolutie, hoe hoger de kans is dat u meer pagina’s kunt afdrukken. Dus als de resolutie van uw printer is ingesteld op de standaard 600 dpi, dan kunt u in ieder geval het inktgebruik bij het printen halveren.

Zwart/wit of kleur?

Tenzij u echt gebruik gaat maken van Sharp patronen om foto’s en kunst te printen, is het niet noodzakelijk om een kleurenprinter aan te schaffen. Als u een kleurencartridge koopt, zult u meer uitgeven dan wanneer u een mono laser cartridge aanschaft. Sommige printers gebruiken ook standaard kleurinstellingen. Als u dan wilt printen, zullen de teksten net niet helemaal zwart zijn. In dit geval hoeft u enkel de grijstinten in te stellen voordat u print. Natuurlijk zijn de vervangende cartridges veel duurder, dus uiteindelijk koopt u op de langere termijn kleurencartridges om enkel documenten in zwart/wit af te drukken.
In de handleiding van uw fabrikant zou vermeld moeten staan welke Sharp inkt u moet kopen. De cartridges worden verkocht in verschillende groottes (m.a.w. capaciteit), waarmee aangegeven wordt hoeveel pagina’s u ermee kunt printen. Wanneer u erg veel print bespaart u meer als u de XL-versie koopt vergeleken met de normale, vanwege het kleine verschil in de prijs. Houd er wel rekening mee dat u de cartridge dient te gebruiken vóór de vervaldatum.